Розмноження суниці ?>

Социальные закладки

Случайное фото

Блокнот здоровья

Плодовые культуры


Имя пользователя




Голосование

Какой сорт Клубники Вам нравиться ?

(927 голосов)

Loading...

Последние комментарии

Просмотры материалов : 537445

Статистика




Спонсоры

Главная Садоводам Розмноження суниці


Суницю можна розмножувати вегетативно - розсадою, вирощеною з вусів, поділом куща або статевим шляхом - насінням. Вегетативне розмноження (безстатеве) відбувається внаслідок регенерації тканин та органів суниці. Такий спосіб розмноження набагато кращий, ніж насінням. Перехреснозапильні рослини суниці можуть повністю відтворити себе у потомстві тільки при розмноженні вегетативним шляхом.

Тому цінні господарські особливості сортів суниці передаються у спадщину тільки при вегетативному розмноженні і вкоріненими розетками. Перевага такого розмноження перед насіннєвим полягає в тому, що воно проходить швидше, ніж насіннєве. Розмноження суниці поділом куща використовується досить рідко через низький коефіцієнт розмноження, та й собівартість вища, ніж у попередньої. Але його використовують тоді, коли розмножують сорти суниці, яка не утворює вусів. В основному суниця розмножується вусами. Для розмноження рекомендується використовувати розсаду, вирощену на одно-дворі-чних рослинах. На дворічному материнському кущі утворюються вуса товщиною 6-7 міліметрів, на них виростають сильні молоді розетки першого, другого і третього порядків, далі вус пристібається. Як отримати сильні материнські кущі для розмноження розсади? Якщо новий сорт розсади придбаний на стихійному ринку у незнайомих людей, обовьязково проводиться профілактика рослин від різних вірусних захворювань. Для цього треба обрізати все листя, залишаючі 2-3см і молодий центральний листочок . Коріння промити у декількох водах, щоб не залишалося землі і підрізати до 6-8 см. Робиться розчин: на 10 л теплої води 23-25°С, додати 3 ст. л. кухонної солі і ч. л. мідного купоросу. Розсаду помістити у цей розчин на 15-20 хвилин.
Потім промити в іншому розчині: на 10 л теплої води додати 10 крапель йоду. І остання операція: в 10 л води розчинити 1 мл марганцівки і 5-10 г будь-якого препарату, яким обробляють картоплю від колорадського жука. Цим розчином обробляється коріння. Робиться це для того, щоб захистити суниці від капустянки і личинок травневого хруща. Якщо ці шкідники є на плодоносних грядках , треба зробити такий розчин: ст. л. аміаку розчинити у 10 л води, підлити під кожний кущик, але тільки по 0,5 л. цього вистачить на весь сезон. Перед посадкою розсади готуємо бовтанку: частина землі, частина глини, лопата свіжого коров'яку і склянка попелу. Вмочуємо корені розсади у цю бовтанку і висаджуємо на підготовлену грядку.
Щоб виростити елітну розсаду, вільну від будь-яких вірусних хвороб, я вирощую її на грядках закритого типу, де прокладена стрічка крапельного зрошення для поливання та підживлення материнських рослин. На грядках ставлю дуги з дроту висотою 40-45 см і накриваю білим агроволок-ном. Це робиться для того, щоб не залітали комахи, переносники різних вірусних хвороб, а ще для того, щоб зберігалося волога та притінювалися рослини від прямого сонячного проміння. На маточних плантаціях сонце не бажане, рослини краще ростуть і розвиваються у затінку, тому потрібно вирощувати їх у міжряддях плодовіх дерев, де земля має завжди бути вологою під час росту вусів та швидшого вкорінення молодих розеток. Відкривається грядка тільки годі, коли видаляють квітконоси та зайві вуса. Це обов'язкова операція на маточниках.
Агроволокно знімаю з грядок ааприкінці літа-на початку зсені. В цей період менше комах і рослини менше вражаються вірусами. У перший рік на молодих кущах суниці видаляю квітконоси і вуса. Наступного року на кожному кущі залишаю по три-чотири сильні вуса, інші видаляю. На кожному вусику залишаю по одній розетці, далі вус прищіпую. Такий спосіб дозволяє отримати потомство однієї самозапильної рослини із закріпленими спадковими властивостями.
Суниці мають тенденцію перезапилюватися від інших гортів. Одержані молоді саджанців від рослин другого року теж вирощуються у закритому грунті, квітконоси і вуса також видаляються в перший рік. Аж на третьому році від цих рослин отримують по 15-20 вусів з кожного куща, на котрих залишають по три розетки1-го, 2-го і 3-го порядків. Далі прищіпують вус. На цих молодих розетках до кінця літа теж відростають вуса, їх обов'язково треба видаляти, щоб до кінця зими утворились сильні молоді кущі з сильною кореневою системою і кореневою шийкою не менше 18-22 мм товщиною. Оце і є елітна розсада, котра буде давати в наступні 3-4 роки по 1,5-2 кг ягід з кожного куща. Тільки таку розсаду ми реалізуємо замовникам, від яких отримуємо подяку.
Сорт - важливий, а в окремих випадках - основний фактор при одержанні високих і сталих врожаїв. Завдяки новим сортам підвищується врожайність, поліпшується якість і збільшується вихід продукції. Сорти відрізняються один від одного тим, що за однакових умов вирощування можуть давати різний врожай. Щоб від одного сортуодержати гарну врожайність за оптимальних умов, він повинен мати комплекс ознак урожайності. Про це- пізніше.


Микола Розшибін

Комментарии:

Добавить комментарий


3d BBC MAX Tapener Mod J Pascall TapenerMax Tapetool albion honey titanit Банан Гавана Десерты Доньяна Инсектицид Калифорния Кильчевание Клубника Клубничный Дайкири Королева Елизавета II Мороженое Продукты Рецепты Салаты Сладости Совка Фрукты и ягоды Черенки Япония автоматически агроволокно альбион альбоин апельсин арахис астма афродозиак базилик безвкусная бекон белокрылка билборд биопрепарат биостимулятор болезнь Альцгеймера ботритис серый бразильский орех бутылка весна вино виноград виноград. диабет виноградарство виноградники виноградников вода вручную вымачивание гастри­т гербицид гидропоника глюкоза горчица гребень грецкий орех гриб гряди грядки грялообразователь джейми оливер долгоносик дуги еда ежевика желудок замороженный клубничный дайкири защита здоровье зеленая земляника земляника садовая инвестиции инсектицид истощает италия итальянский кадастр каллус капельный кассета кассеты катаракта кедра клеенка клери клубника клубничное поле коктейль колит колорадский жук. корневая система корни крупные куколка кулинария лайм лечение лимон листовертка личинка ловушка лоза лонтрел лонтрел. клубника лопнет лоторея лутрасил мандарин мастер класс маточник мед мексиканцы мигрень миндаль моль морозы. агроволокно мульча мульчирование муха мышы несладкая обрезка описание оптом опыление органическая земляника орехи орешки оса осы память парк перец пленка плодожорки подвязка подготовка полив посадка почва почки применение прогресс производство земляники в европе профилактика размножение рак рассада растения реклама ремонтантная рецепт робот розетки ром саженцы салат салат. клубника сбор сверхранний урожай свойства клубники секс сексуальную активность серая гниль сердечное заболевание сильно рослый сливки слизистая собирать сок соль сорняки сорт стимулятор роста сучки сыр титанит тля торнфри укрывать укрывной материал уксус урожай усталость усы уход ученые фисташки фриго фунгицид фундук хоней цветоед чамора турусы черенок шаг щит эмигранты это интересно яблоки ягода ягоды язвенная болезнь